El dia 9 de maig de 1950 Robert Schumann, Ministre francès d’Afers Exteriors, va fer pública una Declaració que porta el seu nom i en la qual va proposar la creació d’una Europa unida per tal d’aconseguir la pau mundial.

Aquest va ser un moment històric, que cada 9 de maig  es commemora i que va ser l’origen de l’actual Unió Europea.

Des de Convergents som conscients que no s’ha aconseguit aquests objectius tan ambiciosos i desitjables com són la pau mundial i l’Europa unida, però hem de dir que hi hem avançat, i més que hi avançarem si ens mantenim units i cohesionats.

Els moments difícils, com els derivats de la pandèmia que estem vivim actualment, és quan, més que mai, hem de valorar el que la nació catalana té en comú amb la resta de nacions de la Unió, no sols quant a les seves arrels, sinó també quant als seus problemes i a les seves solucions, als seus reptes i al seu futur.

Certament, moltes coses no s’han fet bé, també és cert que mai havíem patit, des de la Segona Guerra Mundial, una situació, a conseqüència de la Covid-19, tan greu, sanitàriament, socialment i econòmicament; però si alguna cosa ens dóna opcions a superar l’actual situació és la Unió Europea i les seves institucions. En aquest sentit, hem de tenir confiança en les institucions de la Unió, hem d’enfortir-les i reforçar-les.

L’estabilitat que ens dona la Unió Europea, amb la seva unitat política, econòmica i monetària, ens ajuda a superar millor els problemes, a crear oportunitats, a cercar la prosperitat dels ciutadans, especialment els més necessitats.

La pandèmia ha fet que no oblidem les vinculades que estan les nostres economies i, així, és fonamental que tinguem una moneda única i un mercat únic, però també hem de tenir polítiques econòmiques i socials comunes.

Si volem avançar, hem d’actuar amb rapidesa i decisió, deixant de banda els dubtes. La pandèmia ha demostrat la importància de la cooperació entre els estats i les nacions, entre les institucions sanitàries, de recerca,… per poder fer front als desafiaments col·lectius.

Ara, més que mai, n’hem de reconstruir la confiança entre les nacions i els estats membres per tal de poder avançar junts.

Hem d’estar units en l’adversitat i en la diversitat. Hem de treballar junts per superar les nostres diferències i ajudar-nos mútuament en temps difícils.

Europa serà el que nosaltres vulguem que sigui,  és la nostra oportunitat, per tant, a què estem esperant? Treballem plegats per fer-nos forts i pròspers.

El món en què volem viure depèn de nosaltres.

Visca Catalunya! i Visca Europa!

Som Convergents. #DiadEuropa