1 de MAIG: Dia de la feina o de l’atur?

 

Cada any el dia 1 de maig se celebra el dia del treball. Però en aquest any 2021 l’única cosa que es pot ressaltar és l’alarmant nivell d’atur que s’està acumulant últimament. Ja estàvem sumits en una crisi l’any passat i la pandèmia de l’COVID ha vingut a agreujar d’una forma molt preocupant la situació. Al desembre de l’any 2020 teníem a Espanya 3.720.000 aturats. A final del mes de març de l’2021 l’atur registrat ja fregava els quatre milions de persones inscrites a les oficines públiques d’ocupació. O sigui 400.000 aturats més que fa un any per aquestes mateixes dates que és quan va començar l’alerta per la pandèmia i les corresponents mesures sanitàries que inevitablement han tingut conseqüències econòmiques.

Però no és només això. La crisi de fons segueix en paral·lel a la pròpia de la pandèmia. Les dues últimes notícies bancàries són desmoralitzadores. CaixaBank anuncia un pla per tancar 1.500 oficines i acomiadar 8.500 treballadors. BBVA el tancament de 530 oficines i l’acomiadament de 3.800 treballadors. El sector industrial no va millor. I de el sector de l’oci, turisme, restauració i hostaleria millor ni esmentar-ho per evitar la seva punyent resposta.

El nombre de persones en ERTO a final de gener d’aquest any se situava en 739.000. I dels autònoms (taxistes, professionals diversos, món cultural …) ja ni esmentar-los per no caure en una depressió.

En conclusió no hi ha més sortida que exigir a tots els dirigents de el govern estatal, de el govern català i dels governs locals que iniciïn de forma urgent actuacions econòmiques i plans d’ocupació per taponar aquesta sagnia i reactivar el país o se’ns vindrà a sobre una recessió sense comparació possible amb cap altra de el passat.

Cal activar l’obra pública, recuperar urgentment el turisme, l’oci, els viatges, la restauració … donar suport a la indústria, el camp, els serveis … Motivar i incentivar els emprenedors i empresaris a crear ocupació i en conseqüència a que ressusciti el consum.

A partir del 2 de maig, sense abaixar la guàrdia sanitària ni l’autoresponsabilitat, cal donar per amortitzada la pandèmia i posar-nos tots i totes, cadascun i una en el seu àmbit de responsabilitat, a treballar.

Aquest primer de maig ha de ser per recordar-nos que, en el món en què vivim encara avui, el treball per a les persones és un dret i que tots i totes ho tinguin es una necessitat si es vol mantenir la pau social.

 

Consell de Treballadors de Convergents