E-Notícies · 01 DE FEBRER DE 2019

Germà Gordó, exconseller: “Ens vàrem equivocar en algunes coses importants”

Germà Gordó (La Pobla de Segur, 1963) va ser un dels homes de més confiança d’Artur Mas. Conseller de Justícia des del 2012 al 2016. Va acabar trencant amb Convergència i juntament amb altres persones han posat en marxa Convergents, que reivindica l’antic espai de CiU. És la primera vegada que entrevisto un exmembre del Govern i fa autocrítica.

– On ho vam deixar? Ah, sí: Vostè creu que hi ha espai per a Lliures, per a Units i per a vostès?

Bé, estic segur que quan un conjunt de persones creen un partit és perquè així ho creuen. I no parlem de poques persones, en el nostre cas ja parlem de centenars de persones. Evidentment, ens agradaria aixoplugar la gent de lliures i units en el nostre partit i, n’estic segur, el fet que siguem un partit de centre ampli, ho afavoreix.

– Convergents són els hereus de CiU?

Així ho sentim, i així ho recullen els nostres estatuts. CiU era una força sobiranista que aglutinava totes les idees de centre, i això és el que som nosaltres.

– Tinc la sensació personal que Catalunya se n’ha anat a la merda i que els que van estar amb el Govern d’Artur Mas també en són responsables. La majoria van callar o van mirar cap a una altra banda.

Home, jo no crec que Catalunya s’hagi anat a la M. El que sí crec és que estem en una situació difícil des un punt de vista polític. I segur que el Governs del President Mas, vàrem (ho dic en primera persona del plural) cometre errors, com altres forces polítiques, però crec que els principals responsables de la situació política catalana són aquells que es varen carregar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006.

– No em negarà que hi ha fractura social a Catalunya. Això no és Veneçuela, però hi ha dos bàndols.

Crec que hi ha fractura política però no social, al menys aquesta és la meva vivència particular.

– El procés s’ha acabat? Ara estan demanant un referèndum. Per això calia proclamar la República i que mig Govern estigui a l’estranger i l’altre meitat a punt de ser jutjat al Suprem.

Crec que Catalunya ha de buscar un nou projecte per al país que sigui àmpliament majoritari, que ens doni més estabilitat i que sigui més implementable.

– Es pot declarar la independència amb només el 47% dels vots?

És evident que no, com tampoc es pot implementar una Catalunya autonòmica amb el 29% dels vots, o una de federal amb el 14%.

– En la meva opinió, Puigdemont ha deixat un desert?

No, el que ens ha deixat és la visualització que cal trobar una sortida molt majoritària a la situació política catalana.

– Convergents què proposa per sortir de l’atzucac?

El reconeixement de la Nació catalana, amb tot el que això implica, entre altres coses allò que comparteixen més de 2/3 parts de les catalanes i els catalans:

Concert Econòmic Català. Competències exclusives (i dic exclusives) en Ensenyament, Esport, Sanitat, Ocupació, Infraestructures, Llengua, Cultura, Sanitat, Universitats, Seguretat, Agricultura i Pesca, Medi Ambient, Serveis Socials, etc.

I respecte dels drets i llibertats individuals que són tan importants com les col.lectives i/o nacionals. L’Estat espanyol ha d’entendre que la Catalunya autonòmica va quedar liquidada amb la Sentència del TC que es va carregar l’Estatut del 2006. I l’única sortida majoritària i que dóna estabilitat, a Catalunya i a Espanya, és el reconeixement de la Catalunya Nació que recolzen més de 2/3 parts dels catalans.

– Ja em perdonarà però tenen molta moral. Es presenten fins i tot a les municipals.

Bé, estem il.lusionats, en aquest moment ja estem treballant en 35 candidatures, i som un partit am sols 12 mesos de vida.

– Però Teresa Pitarch deu tenir poques opcions d’arribar a alcaldessa, fins i tot de sortir de regidora

No tenim possibilitats de guanyar les eleccions a Barcelona, però sí de ser decisius, i en això estem.

– Vostè era un dels homes de confiança d’Artur Mas. Continuen sent amics?

Sí, som amics i xerrem de tant en tant.

– En què creu que es va equivocar.

Com abans he dit, jo tenia la meva opinió i la vaig expressar sempre en llibertats, però fins el juny del 2016, jo jugava en un equip i per tant en sóc corresponsable. En aquest sentit he de dir que al meu entendre, ens vàrem equivocar en algunes coses importants: avançar les eleccions el 2012, no convocar eleccions el març del 2016, liquidar CDC i, sobretot, no ser prou realistes en alguns moments.

– Vostè també és advocat. El seu successor, Carles Mundó, està processat. Què li recomanaria com a estratègia de defensa?

Miri, el senyor Mundó és advocat i té un bona defensa, crec que seria poc respectuós que li donés recomanacions en públic.

– Finalment, com es veu vostè dins de 4 anys:

Em veig presidint un partit que s’ha fet gran, el qual ha ajudat a sortir el país de l’actual situació política, a través del reconeixement, per part de l’Estat, de la Catalunya-Nació, un projecte absolutament majoritari i que haurà donat estabilitat a aquest país. /Una entrevista de Xavier Rius.

Llegeix l’article a E-Notícies (Link): https://politica.e-noticies.cat/primera-autocritica-del-proces-122215.html